Συμβουλές για Ανακαίνιση Μπάνιου

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΟΥΚΗΣ BATH GAS & ENERGY

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συνήθως 2 λόγοι αναγκάζουν κάποιον να ανακαινίσει το μπάνιο του.

Ο πρώτος είναι για αισθητικούς λόγους. Μια αλλαγή στο σπίτι, ειδικά σε βασικούς χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως το μπάνιο, μας ανανεώνει, δίνει νέα πνοή στο χωρό και κατ’ επέκταση σε μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι να υπάρχει κάποια βλάβη ή διαρροή, γεγονός που καθιστά τις περισσότερες φορές υποχρεωτική μια ανακαίνιση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Υπάρχουν βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εργασίες μιας ανακαίνισης κι εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μέσα από την εμπειρία μας συμβουλές για να πάνε όλα καλά!

 

Ελέγξτε τις σωληνώσεις

Πριν την ανακαίνιση πρέπει ένας τεχνικός μας να ελέγξει αν οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης του μπάνιου είναι καλές ή θέλουν αλλαγή. Αν η εγκατάσταση στο παρελθόν είχε γίνει με σιδηροσωλήνα, το πιο πιθανό είναι πως θέλει αλλαγή, κι αυτό γιατί η διάρκεια ζωής της είναι 25-30 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που μπορεί να μην είχε υπολογιστεί στο γενικό κόστος αλλά σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τα πλακάκια και σε μικρό διάστημα να τρυπήσουν οι σωλήνες και να πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.

Η τοποθέτηση επίσης των νέων πλακιδίων πάνω στα παλιά, ενώ γίνεται και είναι μια λύση εύκολης αλλαγής, περιλαμβάνει ρίσκο στην περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις σωληνώσεις στο μέλλον.

Επανασχεδιάστε τη διάταξη στο μπάνιο σας.

Σκεφτείτε δημιουργικά, αν θέλετε να αλλάξετε θέσεις στα είδη υγιεινής και στο πλυντήριο αν δε σας βολεύουν ως έχουν. Πολλές φορές σε παλιά μπάνια η θέση των ειδών υγιεινής δεν έχει γίνει με γνώμονα την πρακτικότητα ή την καλαισθησία.

Αν θέλετε να βάλετε εντοιχισμένο καζανάκι, εντοιχισμένες μπαταρίες ή ενδοδαπέδια θέρμανση, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων.

Μονώστε τη χτιστή ντουζιέρα

Τελευταία η τάση στο σχεδιασμό των μπάνιων αλλά και η πρακτικότητα κάποιες φορές, επιβάλλει την αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα. Στην περίπτωση που δεν θέλετε να τοποθετήσετε μια πορσελάνινη ή ακρυλική ντουζιέρα και θέλετε να την κάνετε χτιστή, πρέπει να τη μονώσετε πολύ καλά, ιδιαίτερα αν το σπίτι βρίσκεται σε όροφο.

Σκεφτείτε πως το νερό είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί και κάποια στιγμή θα σας βγάλει υγρασία από κάτω αν δεν έχει γίνει σωστή μόνωση/ στεγάνωση.

Προσέξτε τα πλακάκια που θα αγοράσετε

Μπορεί όλα τα πλακάκια να φαίνονται ίδια και να σκέφτεστε να αγοράσετε το πιο φτηνό, ωστόσο οι διαφορές είναι τεράστιες και η ποιότητα τους καθοριστική για την αντοχή στο χρόνο. Συχνά ένα φτηνό πλακάκι, το πληρώνετε διπλά, γι’ αυτό υλικά που δεν αλλάζουν εύκολα είναι σοφό να επιλέγονται με προσοχή.

Δώστε φως

Σε μια ανακαίνιση, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ειδικά αν είναι παλιές αλλά και να προστεθεί επιπλέον φως αν δεν είναι επαρκές. Οι κρυφοί φωτισμοί “χαρίζουν” στους χώρους και δημιουργούν ήρεμο κλίμα,

Χρησιμοποιήστε γύψινο περιμετρικά στο ταβάνι

Τα γύψινα τελειώματα στην ένωση των πλακιδίων τοίχου με το ταβάνι, ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα και κρύβουν τις ατέλειες από στραβούς τοίχους, που σχεδόν κάθε σπίτι έχει. Αν δεν έχετε πατάρι, τα πλακάκια σταματούν λίγο πάνω από το ύψος της πόρτας και το κομμάτι που μένει βάφεται.

Δώστε βάση σε έπιπλο μπάνιου και λεκάνη

Η λεκάνη και η επιλογή της δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο από πλευράς αισθητικής ή ακόμη χειρότερα από πλευρά τιμής. Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ φτηνές λεκάνες που όμως μετά τη χρήση, αντιλαμβάνεστε τα προβήματά τους, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να μην τραβάνε καλά με ένα πάτημα στο καζανάκι ή πως η πορσελάνη κιτρινίζει πολύ εύκολα στα σημεία που πέφτει το νερό. Αυτά διαπιστώνονται μετά…εορτής. Για να αποφύγετε, όσο μπορείτε, τέτοια ενδεχόμενα, καλό θα ήταν να μην πηγαίνετε στο πιο φτηνό μοντέλο αλλά να ξεκινάτε από μια μεσαία τιμή.

Όσον αφορά στο έπιπλο μπάνιου, είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα σε ολόκληρο το μπάνιο και αποτελεί τον πρωταγωνιστή.

Είναι σημαντικό να είναι όμορφο αλλά και πρακτικό, από πλευράς αποθηκευτικών χώρων. Η τάση επίσης επιβάλλει τα “κρεμαστά” έπιπλα, που δεν “πατούν” δηλαδή στο δάπεδο.  Έτσι, υπάρχει η ψευδαίσθηση πως κερδίζετε χώρο και το καθάρισμα από κάτω τους είναι πολύ πιο εύκολο από τα έπιπλα δαπέδου.

Η σειρά των εργασιών σε μια ολική ανακαίνιση μπάνιου:

  1. Αποξήλωση των παλιών ειδών υγιεινής και των πλακιδίων
  2. Εγκατάσταση νέων σωληνώσεων ύδρευσης (αν χρειάζεται)
  3. Τοποθέτηση πίνακα υδροληψίας για αυτονομία (αν θέλετε, γίνεται και χωρίς αυτόν)
  4. Νέα εγκατάσταση σωληνώσεων αποχέτευσης
  5. Ηλεκτρολογικός έλεγχος και θερμοσίφωνα
  6. Σοβάτισμα
  7. Τοποθέτηση πλακιδίων στον τοίχο και το δάπεδο και στοκάρισμα
  8. Τοποθέτηση ειδών υγιεινής, επίπλου μπάνιου και αξεσουάρ
  9. Βάψιμο του χώρου όπου απαιτείται
  10. Αποκομιδή μπαζών σε κάδο από όλες τις παραπάνω εργασίες

Πόσο χρόνο διαρκεί μια ανακαίνιση; 

Σε γενικές γραμμές, μια τέτοιου είδους εργασία, στο σύνολό της, διαρκεί  μια εβδομάδα.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΟΥΚΗΣ BATH GAS & ENERGY
ΦΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ

ΝΕA & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ & ΓΕΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ